2019 ehliyet harcı kaç para? Ehliyet ücreti ne kadar?

30.11.2018 21:00

2019 yılında vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı yüzde 23,73 oldu.

2019 yılında pasaport, ehliyat harçları ve trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar vergisi oranı yüzde 23.73 artacak.

Sürücü belgesi için ödenen ücret 134 TL' den,166 TL' ye çıkmıştır.


Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

Sürücü belgesi alma şartları, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76. maddesinde belirtiliyor. Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirmesi gerekiyor. Ehliyet için aranan şartlar, başlıklar altında toplandığında 6 grup şeklinde bir liste ortaya çıkıyor. Ehliyet alma şartları 2018 yılı için aşağıdaki gibidir:

Ehliyet almak için;

  • Yaş şartı
  • Deneyim şartı
  • Öğrenim şartı
  • Sağlık şartı
  • Sınav şartı
  • Adli sicil kaydı şartı


Ehliyet İçin Aranan Yaş Şartı Nedir?

Ehliyet alma şartları içerisinde en ayrıntılı olanlarından biri yaş şartıdır. Çünkü her sürücü belgesi için belirlenen yaş sınırı değişiklik gösterir. Otomobil için alınmak istenen sürücü belgesi, B sınıfı ehliyet şartına bağlıdır. B sınıfı ehliyet için 18 yaş sınırı vardır. Sadece 18 yaşını dolduran vatandaşlar B sınıfı ehliyeti için başvuruda bulunabilir. Yönetmeliğe göre diğer ehliyet sınıfları için aranan yaş şartları aşağıdaki gibidir:


Ehliyet Sınıfları Yaş Sınırı

  • M, A1, B1 - 16
  • A2, B, BE, C1, C1E, F ve G - 18
  • A / Gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için - 20 / 21
  • C, CE, D1 ve D1E - 21
  • D ve DE - 24


Ehliyet İçin Deneyim Şartı Nedir?

Ehliyet belgesi için deneyim şartı, sınıfa göre değişiklik gösterir. Bazı sürücü belgeleri için deneyim şart iken, bazıları için ise değildir. Yönetmelikte ayrıntılı olarak gerekli olan deneyim şartları belirtilmiştir. Ehliyet sınıfına göre belirlenen deneyim şartları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:


Ehliyet Belgesi Sınıfı Deneyim Şartı

  • A sınıfı için ( 24 yaş tamamlandıysa deneyim aranmaz.) en az iki yıllık A2 sınıfı ehliyet belgesine sahip olmak
  • C1, C, D1 ve D sınıfı için en az B sınıfı ehliyet belgesine sahip olmak
  • BE sınıfı için B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
  • CE sınıfı için C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
  • C1E sınıfı için C1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
  • DE sınıfı için D sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
  • D1E sınıfı için D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak


Ehliyet İçin Öğrenim Şartı Nedir?

Yönetmeliğin 76.maddesinde eğitim şartı için şu ifade geçmektedir: “Öğrenim durumu itibarıyla en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmaları”. Bu ifadeden ehliyet belgesi türlerinin hepsi için geçerli olan eğitim şartının ilkokul düzeyi olduğu anlıyoruz. Ehliyet alma şartları arasında eğitim durumunu ispat eden belgenin sürücü kursuna verilmesi, işlemlerin tamamlanabilmesi için zorunlu. Sınavlar kazanıldıktan sonra ehliyet için başvuru aşamasında diploma ya da eğitim durumunu gösterir belgenin sürücü dosyasında bulunması gerekiyor.


Ehliyet İçin Sağlık Şartı Nedir?

Sürücü adayları, kursa kayıt yaptırırken sağlık raporlarını teslim etmek zorundadırlar. Sürücü kursuna kayıt ve ehliyet başvurusu aşamalarında sağlık raporunu teslim etmek oldukça önemlidir. Diğer şartlar yerine getirilmediğinde ortaya çıkacağı gibi sağlık raporu bulunmayan adayların başvurusu kabul görmeyecektir. Yönetmelikte bu durum, ” 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirtilen şartları taşımaları ” hükmü ile açıklanıyor.


Ehliyet İçin Sınav Şartı Nedir?

Ehliyet sınavı, 2 aşamalı olarak yapılmaktadır. İlk sınav, yazılı şekilde yapılan test sınavıdır. İkinci sınav ise yazılı test sınavından geçenlerin girebildiği direksiyon sınavıdır. Normal şartlarda iki sınavdan da geçilmesi gerekse de, tüm ehliyet sınıfları için bu durum geçerli değildir. Eğer sürücü adayının deneyim şartı gerektiren bir ehliyet başvurusu mevcutsa, deneyim şartı gereği halihazırda sürücü belgesine sahip olduğu için yeniden teorik sınava girmesi gerekmez. Bu durumdaki adaylar sadece direksiyon sınavına katılarak, yeni alacağı ehliyet sınıfı için pratik bir uygulamaya tabi tutulur. Teorik ve Direksiyon sınavına girecek olanlar aşağıdaki tabloda ayrı ayrı belirtilmiştir:


Teorik-Direksiyon Sınavına Giren Ehliyet Sınıfları Sadece Direksiyon Sınavına Giren Ehliyet Sınıfları
M, B1, B, A1, A2, F ve G sınıfı sürücü belgeleri A, C1, C, D1, D, BE, CE, C1E,DE ve D1E sınıfı sürücü belgeleri


Ehliyet için Adli Sicil Kaydı Şartı Nedir?

Karayolları trafik yönetmeliğinin 76.maddesi belirli suçları sürücü olmaya engel olarak ifade etmiştir. Sürücü adaylarının ehliyet alabilmesi için adli sicillerinde belirtilen suçlardan kayıt bulunmaması gerekir. Yönetmelikte geçen ve adayların adli sicillerinde kayıt bulunmaması gereken suçlar aşağıdaki gibidir:

  • Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri
  • 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası
  • 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlar.

Pasaport ve sürücü belgeleri itibaren nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlandı. Nüfus müdürlüklerine verilen fotoğraf, parmak izi ve imza, bütün işlemler için geçerli olacak. Vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya "randevu.nvi.gov.tr" internet adresinden işlemleri için kolayca randevu alabilecek.


Başvuru Noktaları Çoğaldı

Pasaport, kimlik ve sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemler, bugünden itibaren nüfus müdürlüklerinde yapılmaya başlandı. Pasaport, ehliyet ve kimliklerin hazırlanmasında tamamen yerli ve milli yazılımlar kullanıldığı 503 olan pasaport başvuru noktası da 761'e, 596 olan sürücü belgesi başvuru noktası ise 680'e çıkarıldı. Sabahın erken saatlerinde randevu alan vatandaşlar, nüfus müdürlüğüne geldi. Sabahın erken saatlerinde randevu alan vatandaşlar nüfus müdürlüğüne gelerek sıraya girdi.


2018 Yılının Fiyatları Şu Şekildeydi

Vatandaşların nüfus müdürlüklerine verdiği fotoğraf ve parmak izinin tüm işlemler için geçerli olacağı belirtildi. Vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya "randevu.nvi.gov.tr" internet adresinden işlemleri için kolayca randevu alabilecek. Yeni kimlik için 18,50 TL, pasaport için 108 TL, sürücü belgesi için ise 134 TL ücret ödenmesi gerektiği öğrenildi.


Ücretler Banka Şubesine Yatırılacak

Kart ücretleri ile harç ve defter bedellerini banka şubelerine yatıran vatandaşların nüfus müdürlüklerine verdikleri fotoğraf, parmak izi ve imza, bütün işlemler için geçerli kabul ediliyor.


Pasaport Çıkarmak İçin Ne Gerekli?

Öncelikle pasaport alırken Nüfus ve Vatandaşlık işlerinden randevu almak gerekiyor, randevu işleminden sonra pasaport başvurusu için TC kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, 2 adet biyometrik fotoğraf ve yukarıdaki tabloda alınacak pasaport türüne göre belirtilen tutarın anlaşmalı bankalardan birine ödenmesi gerekmektedir. Pasaport harcı ödenirken dikkat edilmesi gereken husus ise özellikle açıklama kısmına TC kimlik numarasının ve ad soyad bilgilerinin yazılması gerekmektedir.

Eğer varsa eski veya mevcut pasaportunuzu da beraberinizde götürmeniz gerekmektedir.

Eğer ki öğrenci (ücretsiz) pasaportu başvurusu yapacaksanız, eğitim aldığınız yüksek öğrenim kurumundan alınan onaylı öğrenci belgesiyle birlikte pasaport birimine başvuru yapılabilir. Detaylı bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Daire Başkanlığından öğrenebilirsiniz.


Yurtdışında Eğitim Almak için Ne Kadar Süreli Pasaport Almalıyım?

Yurtdışında eğitim almak için ihtiyacınız olan pasaport süresi, statünüz, eğitim türünüz ve eğitim süresi gibi kriterlere göre değişiklik gösterecektir. Kısa süreli yurtdışı dil eğitimi için 1 yıllık pasaport alınması tavsiye edilir. Yurtdışında akademik eğitim almak isteyen öğrencilerin ise pasaportlarını 4 yıl üzeri almaları tavsiye edilir.